« hírek
Az istenek szentélyétől a kertitóig

2008.01.11.

Az istenek szentélyétől a kertitóig


A lotos virág (Nelumbo)

Ki ne ismerné ezt a vízből kimagasló páratlan tüneményt a nelumbot (lotos virágot). Korábban a tavirózsák (Nymphaeaceae) családjába tartozott. Ma már külön fajként van nyilvántartva. A Nelumbonak (Nelumbonaceae) csak két fajtája van, a Nelumbo lutea és a Nelumbo nucifera. Jellemző rájuk, hogy a levél és a virágnyél akár 1 méter magasra is kiemelkedik a víztükör fölé.
Nelumbo lutea (Willd. 1799) Amerikai lotosvirág
Származása az Amerikai földrész, ahol az Egyesült államok középső részétől (északi szélesség 40º-50º) Mexikón át a dél amerikai Magdaléna folyó torkolatáig terjed. Virágai sárgák, esetenként rózsaszín árnyalattal. Termete kisebb, mint rokonáé a Nelumbo nucifera-é. Optimális vízmélysége 30-40 cm.
Nelumbo nucifera (Gaertner 1788) Indiai lotosvirág
Származása Ázsia mérsékelt égövi területének déli-, délkeleti vidéke. A Buddhizmus déli irányba történő terjeszkedése révén eljutott a szubtrópusi-, forró égövi vidékekre is, India, és az Indonéz szigetvilágon keresztül egészen Ausztrália észak-keleti részéig. Virágai rózsaszínben pompáznak, tápdús környezetben átmérőjük elérheti a 30 cm-t, viaszos tölcsér formájú levelei akár a 80 cm-t is.
E fenséges vízinövényt a hinduk ma is tiszteletben tartják. Hitéletükben korábban Sivának, később Buddhának vitték áldozati virágként. Vallási tiszteletből Egyiptomba is átkerült, de ott feltehetően a megváltozott vallási szokások következményeként kipusztult. Egyébként is megvolt az ősi Egyiptomnak a saját szent növénye az afrikai eredetü fehér virágú lótusz Nymphaea lotus, melyet Isisnek szenteltek.
Természetes körülmények között óriási telepeket alkotnak. Az iszapos talajban vízszintesen kúszó rizómájával gyorsan szaporodik.
Ma már Európában is megtalálhatók hatalmas telepeik, főleg a mediterrán jellegü területeken. Olaszországban a 19. században élelmezési céllal telepítették egy Padova melletti tóba, ahol ma már a tó 2/3 - ad részét összefüggő lotos szőnyeg borítja. Nem ritka, hogy még a kettő és félméteres mélységből is feltörnek a levelek és a virágok, holott az optimális vízmélysége 30-60 cm. Magyarországon a legnagyobb populáció szabad körülmények között Szegeden a botanikus kertben található.
Mára e két lotos fajból a virágok számtalan szín és formaváltozatát nemesítették ki (főleg Kínában). Tekintettel arra, hogy az ősi előfordulási helye Ázsia déli délkeleti területei, nevezetesen a Kaszpi- tenger Volga torkolatától Japánig terjed. Ez a terület az északi szélesség 40º-50º között helyezkedik el, mint Magyarország is. Ezért bátran ültethetjük kerti
tavainkba ezeket a mutatós növényeket, mert biztonsággal áttelelnek. Kerti tó híján egy nagyobb - legalább 1 m² felületü dézsában is tarthatók. Egyetlen hátránya a tavirózsákkal szemben, hogy szeles helyen a vízből kimagasló levelek és virágok szára hamar eltörik.
E két nagyszerü növényt sokan tévesen lótusznak nevezik. A Nymphaea lotus egy Afrika eredetü forró égövi tavirózsa, míg a Lotos a (Nelumbo).

                          
Nagyításhoz kattinson a képre!
 
főoldal tavirózsák tavi növények akváriumi növények referenciáink elérhetőség
Hírek, Újdonságok, Tanácsok Victoria Regia Tavirózsa
Keressen termékeink között
 
Keresett termék:
Keresett szín:
Növény fajta:
Vízmélység:
Helyigény:
  Keresés 
 
   Bevásárlókosár  
 
Önnek jelenleg üres a bevásárlókosara.
Vásárlási Feltételek
 
  BELÉPÉS  
 
felhasználó:
    OK    
 jelszó:
 
  Új felhasználó? Regisztrálja magát itt!  
  Iratkozzon fel hírlevelünkre  
 
email cím:
    OK    
 
  Hírek, újdonságok, tanácsok  
 

2010.03.30.
Virágzó tavirózsa
Virágzó tavirózsa immáron a boldog tulajdonossal
» Bővebben
2020.04.15.
NYITVATARTÁS

» Bővebben
Archívum

 
  AKCIÓK  
 

Összes akciós termék keresése

 

A feltüntetett árak tartalmazzák az ÁFA-t.
Viszonteladóknak jelentős kedvezményeket biztosítunk. Kérje emailben nagykereskedelmi árlistánkat!
 
E-mail: info@victoriaregia.eu, Tel: +36-22-718 006,Fax: +36-22-718 007, Mobil: +36-30-9376 716
© Copyright 2006 Victoria Regia vízinövény kertészet